Listeria monocytogenes
- monocytogenes se nalazi široko rasprostranjena u životnoj sredini (u zemljištu, tekućim vodama, kanalizacionim vodama, silaži, hrani). Zbog toga postoji mogućnost da se nađe u organizmu životinja i ljudi, kako onih obolelih od listerioze, tako i kod potpuno zdravih jedinki; ali i da se hrana može kontaminirati tokom proizvodnje i skladištenja, pa na taj način da postane izvorom zaraze za ljude i životinje. Mnoge životinjske vrste su prijemčive za listerije. Nalazi se u životinjama, naročito govedima, ovcama i pilićima. To je štapićasta bakterija koja ne stvara spore, najbolje pokretljivosti na 22º C.
Temperatura za rast (°C) |
Osetljivost na pH |
Osetljivost na kiseonik |
Osetljivost na NaCl |
Osetljivost na aktivnost vode (aw) |
min 0.7 - >1 max 42 - 45 topt 30 - 35 |
min 4.1 - 5.6 pHopt 6-8 |
fakultativni anaerob, mikroaerofilan |
Raste u 10% NaCl, može da preživi 1 godinu u 16% NaCl |
min 0.900-0.930 |
Hrana koja može biti izvor agensa:
Sirovo i pasterizovano mleko, sirevi (meki i sa zrenjem), sladoled, sveže povrće, sveže i obrađeno meso, hrana upakovana i spremna za jelo (salate, slajsovane kobasice, sečeni sirevi), riba i hladno dimljeni proizvodi od ribe, salate sa morskim plodovima...
Listerija je sposobna da raste pri temperaturi hlađenja, rasprostranjena je u prirodi i preživljava dugo vremena u nepovoljnim uslovima.
Faktori koji doprinose pojavi bolesti:
Konzumacija sirovog mleka i nedovoljno termički obrađenog mesa, kao i konzumacija namirnica koje se čuvaju na temperaturi frižidera duži vremenski period, imunokompromitovanost, korišćenje antacida...
Karakteristike bolesti:
Inkubacija može da traje kraće od 24 časa, a može da iznosi i nekoliko dana (2-4 dana), pa čak i nekoliko nedelja.
Simptomi uključuju stanje slično gripu, meningitis, septikemiju i abortus. Gastrointestinalni simptomi (povraćanje i dijareja) mogu da prethode znatno ozbiljnijem obliku listerioze ili da budu jedini simptomi koji se javljaju.
Kontrolne mere:
Bakterija je osetljiva na pH manji od 4.5 i to se može postići upotrebom nekih starter kultura (npr. laktobacili). Treba obratiti pažnju na GMP i HACCP; poseban naglasak staviti na kanalizaciju u pogonu, kondenzaciju u hladnjacima, ventilacione sisteme i filtere.
Metoda ispitivanja: ISO 11290-1, 2.