Escherichia coli
Escherichia coli je bakterija iz roda Escherichia i porodice Enterobacteriaceae i široko je rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Ubraja se u grupu tzv. koliformnih bakterija, tj. bakterija koje se redovno ili veoma često nalaze u ljudskoj stolici i koje pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikatori fekalne kontaminacije. Međutim, neke mogu izazvati krvavi proliv. Jedna od njih je E. coli O157: H7. Kod nekih ljudi, ovaj tip E.coli takođe može izazvati tešku anemiju ili otkazivanje bubrega, što može dovesti do smrti.
Temperatura za rast (°C) |
Osetljivost na pH |
Osetljivost na kiseonik |
Osetljivost na aktivnost vode (aw) |
min ~ 0 max 46 optim. 37 ( temperaturi od 60°C ih uništava u trajanju od 15 minuta) |
Optim. 4,3
|
Aerob i fakultativni anaerob |
Optim. 0.93
|
Hrana koja može biti izvor agensa:
- coli može dospeti u meso tokom njegove obrade. Ako se zaraženo meso ne skuva na 160 ° C, bakterije mogu da prežive. Ovo je najčešći način zaraze. Svaka hrana koja je bila u kontaktu sa sirovim mesom može se zaraziti. Bakterije mogu da se prošire iz vimena krave u mleko. Sirovo voće i povrće, kao što je zelena salata, klice, ili nepasterizovano jabukovo sirće i nepasterizovani sokovi koji su došli u kontakt sa izmetom zaraženih životinja.
Faktori koji doprinose pojavi bolesti:
Najčešći način prenosa je sa čoveka na hranu i sa hrane na čoveka, jer zdravi ljudi, ali i oboleli masovno izlučuju ove bakterije, a one se redovno nalaze i na rukama i odeći obolelih. Oboljenja koje izaziva E. coli uvek su u vezi i sa lošim higjenskim uslovima života, kao i pripremanja hrane
Karakteristike bolesti:
Simptomi zaraze najčešće zavise od toga u kojem se dijelu organizma bakterija nalazi, gdje je došlo do upale i koji soj E.Coli je u pitanju. Prvi simptomi nastupaju u razdoblju od 10 sati do 8 dana nakon zaraze. Najčešći simptomi su: jak bol u želucu i grčevi, povraćanje, proliv, krvava stolica. Infekcija traje obično oko 10 dana i nema značajnijeg povećanja temperature. Kod zaraze sojem E.coli O157:H7 pojavljuju se visoka temperatura, krv u stolici i/ili urinu, zaražena osoba pati od niskog broja trombocita, anemije, a često dolazi do otkazivanja bubrega. Kada E.Coli uzrokuje upalu mokraćnog kanala, javljaju se povišena temperatura, pojačano i otežano mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, bol u mokraćnoj bešici i krv u urinu.
Kontrolne mere:
- coli može se zaustaviti adekvatnim termičkim tretmanom namirnica, i povećanim higijenskim merama u pogonima prehrambene industrije, praćenjem zdravstvenog stanja radnika i održavanja higijene radnika, njihove odgovarajuće opreme za rad, do održavnja higjene svih uređaja, aparata i prostorija. Namirnice u kojima je moguće prisustvo E. coli obavezno je termički obraditi, najčešće pasterizacijom.
Metoda ispitivanja: ISO 16649-2