Campylobacter jejuni
Mikroaerofilan, veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan štapić.
Nalazi se kao stanovnik u crevima mnogih životinja. Bakterija prijanja uz zid creva, razara ga i proizvodi toksin koji izaziva bolest. Za oboljevanja ljudi značajne su dve vrste: C.fetus i C.jejuni. Nalazi se u životnoj sredini, uključujući vodu, kanalizacione vode, naročito iz objekata za klanje živine. Campylobacter je osetljiv na toplotu i uobičajene dezinficijense, tako da ga uništavaju pasterizacija mleka, odgovarajuća termička obrada mesa i hlorisanje vode, a smrzavanje može smanjiti njegovu koncentraciju u određenoj namirnici.
Temperatura za rast (°C) |
Osetljivost na pH |
Osetljivost na kiseonik |
Osetljivost na NaCl |
Osetljivost na aktivnost vode (aw) |
ne raste <28, slabo preživljava na 20, ali ipak 15 dana može da preživi na 12º C; topt 37-45 |
min 5.5 - 5.8 pHopt 6.5 - 7.5 |
mikroaerofil za dobar rast zahteva 5-10% O2 i 3-5% CO2 |
ne raste u 3.5% NaCl |
vrlo osetljiv na dehidraciju za vreme hlađenja |
Hrana koja može biti izvor agensa:
Prvenstveno meso živine, ali i sirovo mleko.
Faktori koji doprinose pojavi bolesti:
Konzumacija sirovog mesa i mleka; neadekvatna pasterizacija ili kuvanje hrane.
Karakteristike bolesti:
Inkubacija je uglavnom 2-5 dana, sa simptomima glavobolje, malaksalosti, groznice, dijareje i bola u stomaku. Gastrointestinalni oblik - odlikuje se naglim početkom, povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima. Zatim bolesnik dobija bolove u trbuhu, sa povraćanjem, učestalim prolivastim stolicama. Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi i sluzi pa čak i gnoja. Broj stolica se kreće od 10 - 20 za jedan dan. Ovaj oblik se obično održava 3 - 5 dana.
Septični oblik - javlja se kod male dece, a ređe kod odraslih. Odlikuje se septičnim temperaturama,. Pored ovih simptoma moguća je pojava meningitisa - zapaljenje moždanih opni ili peritonitisa - zapaljenje trbušne maramice
Kontrolne mere:
Adekvatna toplotna obrada sirove hrane; sprečiti unakrsnu kontaminaciju hrane koja je već spremljena za jelo; pasterizacija mleka.
Metoda ispitivanja: ISO 10272-1